6 Eylül 2022 Salı

Sivrisinek ısırığından ne olur demeyin öldürücü virüs kapabilirsiniz.

Bir sivrisinek ısırığından ne olur demeyin!  "Öldürücü" Batı Nil virüsü kapabilirsiniz.


Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, "Böcek Profesörü" olarak tanınan Prof. Dr. Hüseyin Çetin, dünya üzerinde 3500'den fazla türü bulunan sivrisineklerin, ülkemizde 60'tan fazla tür ile temsil edildiğini, sivrisinekler tarafından taşınan hastalıklar arasında Batı Nil virüsü enfeksiyonu, chikungunya ateşi, dung humması, sıtma, sarıhumma ve Zika virüs enfeksiyonun bulunduğunu belirtti.



HER YIL 1 MİLYON İNSAN SİVRİSİNEKLER YÜZÜNDEN ÖLÜYOR

Prof. Dr. Hüseyin Çetin, dünyada her yıl milyonlarca insanın sivrisineklerin taşıdığı hastalıklara yakalandığını ve yaklaşık bir milyon insanın bu hastalıklar sebebiyle öldüğünü belirtti ve sivrisineklerin genel özellikleri hakkında bilgi verdi:

"Sivrisinekler durgun sularda gelişir. Bunlar; su sarnıçları, rögarlar, fosseptik çukurları, süs havuzları, çeltik tarlaları, yosunlarla kaplanmış durgun sular ve sulama ve yağmur suyu kanallarıdır. Hatta su dolu bir kovada, çiçek saksısı altındaki durgun suda, araba lastiği içinde biriken suda, inek ve at gibi bir hayvanın ayak izindeki suda dahi gelişebilirler. Ülkemizde yaz aylarında ergin Sivrisinek dişileri en fazla 1-2 ay yaşarken, erkek sivrisinekler ortalama 2 hafta yaşarlar. Sadece dişiler kan emer."



ads

Ditulis Oleh : sabahtan Hari: 20:59 Kategori:

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Blogroll

About